shadow

Aix-en-Provence heeft haar bezoekers vele bezienswaardigheden te bieden, maar het atelier van Cézanne is toch wel een hele bijzondere. De schilder Paul Cézanne heeft in deze Provençaalse stad vele voetstappen liggen. Een belangrijk deel van zijn tragische leven speelde zich hier af. De man die Picasso de uitspraak ‘Hij is ons aller vader’ ontlokte, die France Gall de tekst deed zingen ‘Cézanne peint / Et il éclaire le monde pour nos yeux qui n’voient rien’.

Atelier op de berg

Zo liet hij aan het einde van zijn leven in 1901 op de berg Les Lauves een woning met atelier bouwen. Het is hier dat hij zijn azuurblauwe luchten schilderde, zijn cipressen en olijfbomen, zijn okeren rotsen, en wat al meer.

En dat huis bestaat nog altijd. Sterker nog, je kan het bezoeken!

De geest van Cézanne

Voor kunstliefhebbers is het een heiligdom. Alles in het atelier is authentiek, zelfs de wassen appelen en papieren bloemen die hij destijds als voorbeeld gebruikte. Het lijkt of de tijd heeft stilgestaan. Tussen de objecten die hem dierbaar waren, zijn hoed, zijn jas, zijn werkmateriaal, potten en pannen, zijn meubels, voel je de aanwezigheid van de schilder.

Het atelier bevond zich op de eerste verdieping van het huis. Eerst sliep hij op de begane grond, waar hij ook z’n schilderijen opsloeg. Maar na verloop van tijd was er geen ruimte meer voor zijn bed. Er stonden tweeduizend onverkochte doeken …

Hier hoor je de cicaden zingen, zie je de terracotta-kleurige aarde, de pijnbomen, het stof, het licht, alles ademt Cézanne. Iedere dag van 1902 tot 1906 werkte hij in dit atelier van licht en stilte, van zes tot half elf ’s ochtends, en na de lunch tot het einde van de middag. En het is hier dat Cézanne zijn penselen in de verf doopte, en tientallen meesterwerken creëerde, die hun weg hebben gevonden naar beroemde musea wereldwijd. Met name de berg Sainte-Victoire speelde een hoofdrol, in 44 olieverfschilderijen en 43 aquarellen.

En nu

Het landschap rond het huis is wel veranderd. Nu ligt het in de buitenwijken van Aix. Maar het uitzicht op de berg Sainte-Victoire, die Cézanne zó vaak schilderde, is nog steeds even prachtig. Een kwartiertje lopen van het atelier zijn negen reproducties neergezet met de berg Sainte-Victoire in de hoofdrol. Oordeel zelf hoe Cézanne de berg vereeuwigd heeft…

Ben je gebiologeerd door de (19e eeuwse) schilderkunst, dan is van alle bezienswaardigheden in Aix-en-Provence het atelier van Cézanne een must.

Voor meer informatie klik op Cezanne en Provence.

 

Wil je logeren in de omgeving? Klik op Chambres d’hôtes Bouches-du-Rhône

 

 

Neem nu een abonnement!

shadow

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.