• vrijdag , 24 mei 2019

Beperking contante betalingen in Frankrijk

Per 1 september is het in Frankrijk verboden contante betalingen van meer dan € 1.000 te doen. Een nieuwe wet die beoogt zowel zwart werken (travail dissimulé) als witwassen aan te pakken. Er zijn schattingen dat de Franse staat jaarlijks iets van 20 miljard euro misloopt. Doordat allerlei klussen zonder factuur (en dus zonder BTW) worden uitgevoerd, doordat werkgevers hun medewerkers niet formeel in loondienst hebben (hetgeen véél scheelt in sociale lasten voor de werkgever) en doordat tal van allicht criminele transacties aan het oog van boekhouders en accountants onttrokken worden.
‘Parijs’ heeft aangekondigd dat er serieus en op grote schaal gecontroleerd gaat worden. Dat zal in de praktijk zo’n vaart niet lopen. Maar het is beslist riskant om cash af te rekenen met bijvoorbeeld maçons, tuinlieden of garagists als het om bedragen van meer dan 1.000 euro gaat. Niet alleen de ontvanger van meer dan 1.000 euro cash is strafbaar, de betaler ook!

Cash

3 Comments

 1. Maurice-Brocante VarUnique
  9 juli 2015 at 11:21

  Afrekenen per dag .. en klaar!

 2. Richard Van de Pol
  9 juli 2015 at 11:21

  Wat een mafkezen zijn die Fransen toch ook. Hoe haalbaar is dit? Maak dan zoals bij ons een wet die verplicht te melden boven een bepaald bedrag maar toch niet zo laag als één duizend:-)

 3. Agnes Roeleveld-Hoekstra
  9 juli 2015 at 14:20

  alsof zwart betalers meer betalen dan een paar tientjes, tsss