shadow

Cite de la Mer - CherbourgNiet zo gek voor een stad die al sinds de 18e eeuw een van dé Franse handelshavens aan de Atlantische kust is en een militair bastion van betekenis. Rond het begin van de 20e eeuw vertrokken ook vanuit deze haven tienduizenden emigranten per jaar naar de andere kant van de Oceaan. De Titanic legde er op 10 april 1912 nog aan om 281 passagiers aan boord te nemen alvorens de steven westwaarts te keren.

Musée Cité de la Mer: de ‘Oceaan van de Toekomst’

Het Musée Cité de la Mer, nu gevestigd in het oude trans-Atlantische terminal, besteed er uitgebreid aandacht aan. Maar daal hier ook af in Le Redoutable, een Franse onderzeeër. Want het menselijke avontuur onderzee staat hier vooral centraal met een wandeling onder water, diverse multimedia-ruimtes en 17 verschillende aquaria in de nieuwe expositie ‘De Oceaan van de Toekomst’.

Nog meer historie vind je in het Vrijheidsmuseum over Cherbourg in de Tweede Wereldoorlog, ondergebracht in het voormalige Fort de Route, uitkijkend over de havens van Cherbourg. Eenmal daar begrijp je nog beter het belang dat deze zeehaven had voor de geallieerden in 1944. Niet voor niets was de bevrijding op 26 juni, krap drie weken na D-Day, van groot strategische belang.

Alleen maar historie in Cherbourg? Welnee. de parken en tuinen van Cherbourg zijn vaak een botanisch feest dankzij de blik die al eeuwenlang is gericht op andere werelden. In de tuinen van kasteel Ravalet, het park van het ecomuseum Emmanuel Liais  (een museum van natuurgeschiedenis, archeologie en etnografie uit de 19de eeuw) tot de publieke tuin van de stad.

Les Parapluises de Cherbourg

Maar vergeet vooral ook niet een bezoek te brengen aan Manufacture de Parapluies de Cherbourg, Het unieke lokale product waar Cherbourg voor altijd mee verbonden zal zijn. Ook dankzij de beroemde film ‘Les Parapluies de Cherbourg’ uit 1963 van Jacques Demy, met een nog jonge Catherine Deneuve is een klassieker geworden. Hieronder het verhaal daarover.

Een wandeling door de stad wordt zo ook een wandeling langs de vele filmlocaties van deze bijzonder film.

 

 

Vind hier een chambres d’hôtes in Normandië

 

Neem nu een abonnement!

shadow

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.