shadow

De transhumance is een oude traditie in de Provence. Altijd al eens mee willen maken? Er meer over willen weten? Op naar het mooie Colmars-les-Alpes in de Alpes de Haute Provence!

Wanneer?

Op 19 oktober is het zo ver, de kudde schapen keert weer terug van de zomerweiden. Twee dagen lang is het feest in dit vestingstadje in de Provence, alles draait deze dagen om de transhumance. De Provençalen zelf hebben het over de ‘Revendran’, oftewel ‘Ze zullen terugkomen’. Er is van alles te beleven.

Programma

Natuurlijk is hét hoogtepunt de aankomst van de schapen op zaterdag. Je kan als je wil een eindje meelopen met de kudde (daarvoor moet je je wel inschrijven bij het Verdon Tourisme, tel. 04 92 83 14 92). Maar los daarvan staat er een heleboel in het teken van de Transhumance. Op allerlei manieren wordt de ‘Revendran’ in beeld gebracht.

Zo zijn er op beide dagen exposities over het herdersleven, is er een fototentoonstelling, wordt er een film getoond, en zijn er demonstraties met schaapshonden.

Op zaterdag avond kan je aanschuiven voor een kom herderssoep, opgeluisterd door een Provençaalse verhalenverteller en traditionele muziek. Wil je ook dat meebeleven, dan moet je van tevoren wel kaarten (à € 23) bestellen bij het Verdon Tourisme, tel. 04 92 83 14 92. Eigen kom, glas en bestek meenemen!

Op zondag zijn er allerlei verwante streekproducten te koop. Ook zijn er boeken over de Transhumance te verkrijgen. Er is muziek, er wordt een mis gehouden, de kudde en de herders worden gezegend door de abt, er is straattheater, en ook het eten staat in het teken van de Revendran. Eind van de zondagmiddag worden de kudde en de herders met muziek uitgezwaaid. De dag eindigt met een concert in de kerk Saint-Martin met een heren- en vrouwenkoor.

Kinderen

Ook voor de kinderen is het leuk. Op zaterdag kunnen ze een ritje maken op een pony, en zondag zijn er speciale kinderspelen.

Côte & Provence

Trouwens, Colmars-les-Alpes is sowieso een leuk stadje. Houd het winternummer van de Côte & Provence in de gaten, daar staat een mooi artikel in, met een prachtige wandeling erbij naar de Gorges de Sainte-Pierre!

 

Beleef de Transhumance in de Provence even van achter je scherm: 

Neem nu een abonnement!

shadow

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.