shadow

Intens en hypnotiserend, koud en brandend: deze zomer staat de actrice Isabelle Huppert in de spotlights in bioscoop Eye te Amsterdam. Met meer dan dertig films, interviews, gasten en Q&A’s brengt Eye in juli en augustus een hommage aan deze fenomenale actrice. Naast het retrospectief brengt Eye een aantal hoogtepunten uit in de filmtheaters: Les valseuses, La céremonie, La dentellière en La pianiste.

Eye zet deze zomer de zalen open voor de films van Isabelle Huppert, een van de grootste Franse actrices van de afgelopen decennia. Haar personages worstelen achter hun gladde façade met neurosen en obsessies, vol ingehouden emoties – een vulkaan die op uitbarsten staat. Mondain, melancholiek, misantropisch: met haar raadselachtige aantrekkingskracht is Huppert er niet op uit om te charmeren.

Ze speelt vaak onafhankelijke vrouwen met een innerlijke onrust en onthechting, rollen die zijn omgeven door mysterie. Huppert is een onverschrokken actrice, niet bang om in de huid van manipulatieve, kille en zelfs gewelddadige vrouwen te kruipen. Vanaf haar kleine maar indrukwekkende rol in Les valseuses (1974) en haar internationale doorbraak La dentellière (1977) speelde ze in meer dan 110 films. Ze werkte samen met vele regisseurs, van Godard tot Tavernier en Chabrol, van Michael Haneke tot Paul Verhoeven.

Haar rollen hebben Huppert al verschillende prijzen opgeleverd, waaronder de Franse César, de Europese Film Prijs, De Zilveren Beer van Berlijn, de Best Actor Award in Cannes en de Golden Globe. Voor haar rol in Paul Verhoevens Elle (2016) werd ze genomineerd voor een Oscar.

Ga voor het volledige programma naar de website van Eye: 

Neem nu een abonnement!

shadow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *